Love 4 dogs

Sve o nasim psima!
 
PrijemPortalliČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj seLista članovaKorisničke grupePristupi

Delite | 
 

 Nemacki ovcar

Ići dole 
AutorPoruka
Bubica
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Broj poruka : 24
Godina : 25
Lokacija : vojvodina
Datum upisa : 04.12.2007

PočaljiNaslov: Nemacki ovcar   Uto Dec 04, 2007 3:11 am

Ovaj daleko poznat i izuzetan pas koji je po nekim i idealan, dolazi iz Nemacke.Nastao je kao rezultat strpljivog rada na selekciji, kapetana Maks for Štefanica, koji je u predhodnom veku dao sebi za zadatak da ukrsti više rasa ovcarskih pasa da bi stvorio novog psa koji bi bio obdaren maksimumom kvaliteta.Danas nemacki ovcar je najpoznatiji i najrasprostranjeniji pas u cijelom svijetu.Ne mogu se jednostavno nabrojati svi kvaliteti ovog psa, ovaj pas je hrabar,inteligentan,odan u potpunosti,poslušan, potcinjensvom gospodaru.Uvek je u stanju pripravnosti, on žestoko brani gazdu i pri najmanjoj opasnosti, cak iako nije bio obucen za to.Obdaren je jednim od najboljih njuhova u svetu pasa , postao je majstor i u umetnosti pracenja traga.

Uzgojem i dresurom postao je poznat kao pastirski pas, vodic slijepih osoba , kao i policijski pas. Postoje znatne razlike u shvacanju idealnog oblika za ovog sve namenskog psa.Telo mu je nešto duže od visine, dužina dlake varira. Ukoliko se zanemare elementi osobnog ukusa, ostaje cinjenica da su najbolje osobine nemackog ovcara njegova inteligencija, podložnost dresuri, odanost i prvoklasan clan doimacinstva.Da bi bio exterijerno savršen, nemacki ovcar mora da ima snažan i mišicav vrat,dubok grudni koš, prava leda (kod odraslog psa) malo uzdignut stomak,slabine široke i jake.Postoje tri varijante dlake, kratka,poluduga i duga.Kratka dlaka je najviše zastupljena: ona mora da bude gruba gusta i obložena, duža na vratu i na zadnjoj strani nogu, sa poddlakom.Poluduga dlaka je manje gruba, manje obložena, a stvara guste rese na nogama, ušima i na vrhu repa, poddlaka nije dovoljno gusta.Duga dlaka je vunasta, cesto se odvaja crtom na ledima, a poddlake nema.To odsustvo poddlake je psima davalo izgled po kojem su u svojoj zemlji porekla nazvani schaferpudel (pudlica ovcar ).
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://serbia-cafe.org/smf//Stella/index.php
Bubica
Pocetnik
Pocetnik
avatar

Broj poruka : 24
Godina : 25
Lokacija : vojvodina
Datum upisa : 04.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Nemacki ovcar   Sre Dec 05, 2007 2:56 am

Opšti izgled: Nemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav, kosti su suve i celokupna građa je čvrsta.
Važne mere: Visina grebena kod mužjaka iznosi od 60-65 cm, a kod ženki 55-60 cm. Dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%
Karakter: Nemački ovčar gledano sa karakterne strane, da bude smiren, nervno stabi­lan, siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu, posebno kao pratilac, stražar, čuvar i zaštitnik.
Glava: Glava je klinastog oblika, u skladu je sa veličinom tela (duga oko 40% visine grebena), ali da ne bude gruba ili izdužena. U celokupnoj pojavi treba da deluje suvo, a između ušiju je umereno široka. Čelo je, gledano spreda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom. Gornji deo glave čini 50% dužine ćele glave. Odozgo gledano, ide od ušiju ka nosu, postepeno i ravnomerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene. Nosnik je prav, udubljenja ili ispupčenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.
Nos: Nos mora da bude crn.
Zubalo: Zubalo mora da bude zdravo, snažno i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Nemački ovčar ima makazasto zubalo, tj. sekutići moraju makazasto da se dodiruju pri čemu sekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sekutiće gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz, kleštasto zubalo, kao i palisadno zubalo (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeni.
Oči: Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba da bude što tamnija, a svetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare uti­sak o psu.
Uši: Nemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke napred okrenute. Klempave i oborene uši nisu dozvoljene. U pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška. Vrat: Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Ugao prema horizontali iznosi oko 45 stepeni.
Trup: Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa, do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišićav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepeni prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezu­ju repni deo.
Grudi: Umerene širine, donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45-48% visine grebena. Rebra: Blago su ispupčena. Bačvast grudni koš je teška mana, kao i suviše ravan.
. Rep: Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dole, u pokretu nošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.
Prednje noge: Gledano sa svih strana su prave a gledano odnapred apsolutno su para­lelne. Plećka i nadlaktica su iste dužine i jakom muskulaturom su pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka i nadlaktica iznosi 90, a uobičajeno 110 stepeni. Laktovi ne smeju biti istureni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suve i mišićave. Prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao do oko 20-22 stepena. Isuviše koso Dostavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primenu i izdržljivost. Sape su okrugle, dobro prikupljene i ispupčene, jastučići su čvrsti ali ne i krti. Nokti su čvrsti i tamne boje.
Zadnje noge: Položene su blago unazad, pri čemu su gledano od pozadi paralelne. Butna kost i potkolenica su otprilike iste dužine i grade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i mišićave. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.
Šape: Prikupljene, blago ispupčene, jastučići čvrsti i tamni, nokti ispupčeni i tamni.
Kretanje: Nemački ovčar je kasač. Noge moraju biti tako uglovane i duge, da zadnje noge pri hodu dopiru do sredine tela, a prednje noge čine iskorak iste dužine, pri čemu se leđna linija ne menja bitno. Svaka težnja ka povećanju ugla zadnje noge smanjuje čvrstinu i istrajnost, a samim tim i upotrebljivost. Kod korektnih odnosa građe i uglova razvija se hod koji osvaja prostor, tako da se dobija utisak da pas lako korača, bez zamora. Pri blago napred isturenoj glavi uz lako podignut rep, pri ravnomernom i mirnom kasu, ima se uti­sak da od vrhova ušiju preko vrata i leđa, pa do kraja repa, postoji blago talasasta neprek­inuta leđna linija.
Koža: Slobodno naleže, ali pri tom ne stvara nabore.
Dlaka: Korektna je oštra dlaka sa razvijenom podlakom. Pokrovna dlaka treba da bude što gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi uključujući i unutrašnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prstima dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža i gušća. Na zad­njim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba, dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.
Boja: Crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svetlosivim oznakama. Crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimetne male bele oznake na prsima, kao i sve-tle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. Nosna pečurka je uvek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazito svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutrašnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Podlaka poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvoljena.
Veličina: Mužjaci, visina grebena 60-65 cm, težina 30-40 kg, ženke visina grebena 55-60 cm, težina 22-32 kg.
N.B. Mužjaci moraju da imaju dva potpuno razvijena testisa spuštena u skrotum.
Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka u standardu, mora se smatrati greškom, čija ocena mora biti u pravilnom odnosu sa stepenom odstupanja. Teške mane: Odstupanje od prethodno opisanih rasnih odlika koje utiču na upotre­bljivost.
. Greške ušiju: široko nošene, suviše nisko usađene, ovalnog oblika i nedovoljno čvrste uši. Izrazite greške u pigmentu, ukupna slabost tela.
Greške zubala: sva odstupanja od makazastog zagriza i zubne formule, ukoliko se ne radi o diskvalifikacionim manama.
Diskvalifikacione mane: Loše naravi, ujedljivi i nervozni psi. Psi sa utvrđenom teškom HD greškom (displazija kuka). Monorhid, kriptorhid, kao i psi sa izrazito nejednakim ili zakržljalim testisima. Psi sa pomerenim ušima i greškama repa. Psi sa telesnim deformacijama. Psi sa greškama zubala pri nedostatku 1XP3 i neki dalji zub, ili 1XC (očnjak) ili 1XP4 ili 1XM1, odnosno M2, ili ukupno tri zuba i više. Psi sa greškama vilice, podgrizanje od dva milimetra ili više, predgriz, ukupno nepravilan odnos sekutića. Psi iznad ili ispod visine grebena, više od l cm, od propisanog. Albinizam (depigmentacija). Bela boja dlake. Duga oštra dlaka, duga, meka nedovoljno čvrsta priležuća pokrovna dlaka sa podlakom zastavice na ušima i nogama, čupave noge i rep sa zastavicom na dole. Duga meka dlaka bez podlake, većinom podeljena na sredini leđa, zastavice na ušima, nogama i repu.
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://serbia-cafe.org/smf//Stella/index.php
Luna
Moderator
Moderator
avatar

Broj poruka : 31
Godina : 25
Lokacija : Zagreb/Zaprešić
Datum upisa : 22.12.2007

PočaljiNaslov: Re: Nemacki ovcar   Uto Dec 25, 2007 1:01 pm

Ja sam imala njemačku ovčarku, doživjela je dobru starost od 13 god. Morali smo je eutanizirati zbog zadnjih noga i nekakve kožne bolesti... Rolling Eyes
Nazad na vrh Ići dole
Pogledaj profil korisnika http://dogsrule.highforum.net/
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Nemacki ovcar   

Nazad na vrh Ići dole
 
Nemacki ovcar
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Love 4 dogs :: Rase pasa :: FCI I-
Skoči na: